• platte slideshow
  • platte slideshow
  • platte slideshow
9-11 sep | MAC Berlijn & Twentse Welle
Filmprogramma GOGBOT 2010

MAC Berlijn: Singularity Contest & documentaires

Screen 1: Second Life, Virtual Worlds - Singularity Contest
Screen 2: Transcendent Man / The Net: The Unabomber, LSD, and the Internet / Technocalyps

Beschrijvingen van deze films en documentaires staan hieronder.

Twentse Welle: TENT Award-winnaars & documentaire nanotechnologie

Tijdens GOGBOT 2010 zijn ook de winnende films van de TENT Academy Awards te bewonderen in de Twentse Welle.

Daarnaast draait in de Twentse Welle een film over Nanotechnologie "Hoe kleiner hoe meer - nanotechnologie in Twente”, gemaakt door Patrick Drijver. Hoofdpersoon (en verteller) is Dave Blank, directeur van MESA+. Dave Blank vertelt over de geschiedenis van Nanotechnologie, over de wijze waarop je materialen/dingen kan zien op nanoniveau. Over het werken in het nano-laboratorium, over het feit dat eigenschappen van materialen gaan veranderen op nano-niveau. Tenslotte gaat hij even in op een aantal toepassingen en het feit dat het nieuwe Nano-lab de faciliteiten biedt aan bedrijven om onderzoek te verrichten. En dat dit al heeft geleid tot een clustering van allerlei kleine bedrijfjes die specifieke uitvindingen hebben gedaan en dat nu aan de man proberen te brengen.

 


 

Second Life, Virtual Worlds
______Singularity Contest

Vertoning van de GOGBOT winnaars van de internationale ‘The Singularity - Art & Design Contest’ via de virtuele wereld Second Life. Deze expo is ook online te bezoeken!

Winners of ‘The Singularity - Art & Design Contest’ from Second Life, non stop on screen, also online.


The Net - The Unabomber, LSD, and the Internet
_______Lutz Dammbeck, Duitsland, 2003, Kleur, DVD, 115 min.

Fascinerende Duitse documentaire onderzoekt het bizarre leven van Ted Kaczynski, de Unabomber. Deze Amerikaanse geleerde pleegde dodelijke bomaanslagen uit protest tegen de oprukkende technologie. In tegenstelling tot de visioenen van Kurzweil toont Dammbeck een speculatie op de duistere kant van de technologische vernieuwing, en benoemt diverse onderwerpen als terrorisme, the CIA, acid, Ken Kesey en utopisme.

This fascinating German documentary explores the bizarre life story of Ted Kaczynski, using it as a prism for the often unexamined history of the Internet. Director Lutz Dammbeck takes an unorthodox approach to the material, speculati ng about the darker side of technological innovati on, and touching on subjects as diverse as terrorism, the CIA, acid, Ken Kesey, and utopianism.


Transcendent Man
_______Barry Ptolemy, VS, 2009, kleur, HD, 84 min

**de productiemaatschappij gaat de film gereedmaken voor een officiële release, en hebben zojuist besloten de film terug te trekken uit het festivalcircuit**

Ray Kurzweil is moeilijk in één kwalificatie te typeren: hij is uitvinder, schrijver, futurist en zakenman. Maar bovenal is deze gedreven Amerikaan bekend als prediker van de Singulariteit -- grofweg samengevat het moment waarop mens en machine één zullen zijn. Volgens Kurzweil is dat visioen niet ver weg; in 2029 zullen computers even intelligent zijn als mensen.

Ray Kurzweil is a 21st century polymath. He is a scientist, inventor, entrepreneur, author, visionary and futurist. He is the author of numerous books on health, artificial intelligence (AI), the technological singularity and futurism. The Kurzweilian version of the future is the inevitable merger of humans and intelligent machines.

 

TechnoCalyps
________
Frank Theys, België, 2008, Kleur, DVD, 156 min

Technocalyps is een 3-delige documentaire over het transhumanisme. Elke dag melden de media nieuwe technologische doorbraken maar nooit wordt er stilgestaan bij het totaalbeeld dat meer en meer wetenschappers op hen zien afkomen: we zijn op weg om de mens te veranderen en betere, intelligentere of onsterfelijke, kortom transhumane vormen van leven te scheppen. Technocalyps is een reis doorheen de futuristische dromen van hedendaagse wetenschappers.

"TechnoCalyps is an impressive voyage through technological developments and scientific fantasies, but it is above all a rich documentary about ideas. Frank Theys has managed that the often utopian discourses of scientists is paralleled by the sober view of the artist. It is this view that elucidates the sometimes complex theories by connecting them to artistic and philosophical reflections. "

"Zijn we bereid te aanvaarden dat de mens niet het eindpunt is van de evolutie?"

Deel 1: Transhuman
In dit deel worden de nieuwste technologische ontwikkelingen getoond op vlak van genetica, artificiële intelligentie, hersenonderzoek en nanotechnologie. Topwetenschappers uit deze verschillende domeinen vertellen over hun onderzoek en geven hun prognoses hoe die verder zullen evolueren in de komende decennia. Velen onder hen zijn overtuigd dat we binnen 30 jaar in een transhumaan tijdperk terechtkomen.

Deel 2: Preparing for the Singularity
Onze technologische maatschappij evolueert steeds sneller. Enkele futurologen hebben die versnelling van de kennis berekend en zij komen tot de conclusie dat, als die trend zich doorzet, we binnen 30 jaar op een punt komen waar die kennis oneindig snel verdubbelt. Dit moment noemt men de 'singulariteit van de kennis'. Het is duidelijk dat geen normaal mens die ontwikkelingen nog zal kunnen bijhouden en men gaat er daarom van uit dat tegen die tijd hogere - transhumane - intelligenties de verdere ontwikkeling hebben overgenomen. Nochtans zullen heel wat mensen van onze generatie dit moment nog meemaken. Hoe staan we hier tegenover, hoe kunnen we ons voorbereiden op zulke – technocalyps-
Dit deel stelt de argumenten van voor- en tegenstanders tegen elkaar op.

Deel 3: The Digital Messiah
Wetenschap en technologie worden beschouwd als de meest rationele bedrijvigheden in onze cultuur. Nochtans blijken de mensen aan het hoofd van de meeste grote moderne wetenschappelijke ondernemingen zoals ruimtevaart, genetica, artificiële intelligentie... een religieus doel voor ogen te hebben: zij zien het als een stap om Adam zijn oorspronkelijke goddelijkheid terug te geven. De meeste van die visies zijn Christelijk geïnspireerd, wat logisch is omdat de technologische revolutie in het Christelijke Westen is ontstaan. Maar nu de hele wereld geconfronteerd wordt met die technologische ontwikkelingen en hun transhumane vooruitzichten, beginnen ook mensen uit andere culturen deze te koppelen aan hun religieuze visies. Hun theorieën kunnen een licht werpen op de manier waarop deze culturen zullen gaan reageren op de verdere technologische vooruitgang. Dit deel geeft een staalkaart van enkele visies uit de verschillende grote wereldgodsdiensten.
Organization:
PLANETART
contact@gogbot.nl
+316 5583 0311

Press and more:
Persbericht Kunst | Muziek NL
Pressrelease Art | Music ENG
Pressemitteilung Kunst & Musik DE
GOGBOT banner square
GOGBOT banner wide
GOGBOT banner large
Hi-Res Pictures

Credits:
ICT: Numloq
CMS: Joomla
Artwork:
Sandwoman
Arno Coenen
Via Oral